Maatschappelijk verantwoord ondernemen: hoe doe je dat? Anno 2019 kom je er als ondernemer bijna niet meer onderuit. Bedrijven moeten hun steentje bijdragen aan de leefbaarheid en het behoud van deze aarde. Dit kan door de processen binnen je bedrijf te verduurzamen, maar ook door het ontwikkelen van nieuwe businessmodellen. Daarnaast merk je ook steeds een sociale druk om iets te gaan veranderen. Klanten verwachten tegenwoordig van bedrijven dat ze bewust bezig zijn en hun footprint verkleinen. Tijd om in actie te komen dus, maar wat zijn de mogelijkheden?

Hulp van technologie

Verantwoord ondernemen en verduurzaming hoeft helemaal niet suf, organisch en geiten-wollen-sok-achtig te zijn. Juist technologie en technologische innovaties kunnen dit proces voor je bedrijf uiterst vergemakkelijken. Een eerste impactvolle stap die kan zetten is kijken naar de wijze waarop producten en mensen worden vervoerd binnen het bedrijf. Je kan natuurlijk stimuleren dat medewerkers met het open vervoer reizen. Echter, in de praktijk blijkt dit niet al te veel draagvlak te hebben. Mensen bewegen zich liever volgens hun eigen planning en zonder afhankelijk te zijn van een dienstregeling. Dan kan technologie een uitkomst bieden en dan wel in de vorm van elektrische auto’s. Het gebruik van elektrische auto’s kunnen bedrijven op verschillende manieren bevorderen. Bijvoorbeeld door uitsluitend leases aan te bieden voor dit type auto. Ook kun je besluiten om alleen kilometers die zijn gereden in elektrische auto’s te vergoeden. Verder is het bevorderlijk om op het terrein veel laadpalen voor elektrische auto’s te plaatsen. Zet deze laadpalen bijvoorbeeld strategisch neer bij de meest gewilde parkeerplekken.

Decentrale energieopwekking

De stroom die deze laadpalen nodig hebben moet dan natuurlijk ook op een duurzame wijze verkregen worden. Het is daarom belangrijk om de laadpunten te combineren met transformator stations, een systemen voor energieopslag. Zo creëer je als bedrijf een goede balans tussen de opwekking en het verbruik van energie. Decentrale energieopwekking is een essentieel onderdeel van verduurzaming. De energie wordt dan namelijk zo dicht mogelijk bij de gebruiker van een laadpaal opgewekt en opgeslagen. Zo hoeft de energie niet vervoerd te worden en dat gaat verspilling van energie tegen.

Zo zie je maar weer hoe belangrijk technologie is. Wacht dus niet langer en maak slim gebruik van alle hoogstaande technologische ontwikkelingen. Zo kun ook jij jouw bedrijf verduurzamen en op een verantwoorde manier ondernemen. Met oplossingen zoals het gebruik van elektrische auto’s, het plaatsen van laadpalen en het regelen van een decentrale energieopslag- en opwekking is jouw bedrijf klaar voor de toekomst.