Printers worden nog steeds heel veel gebruikt in het bedrijfsleven, maar zeker ook gewoon thuis. Een printer is een heel nuttig accessoire om te hebben, bijna iedereen moet wel eens wat uitprinten. Over het algemeen komen printers in twee varianten voor, je hebt de inkjetprinter en je hebt de laserprinter. Beide printers hebben voor- en nadelen. In dit artikel vertellen wij wat de voordelen zijn van een kleurenlaserprinter.

Je hebt geen inkt nodig

Inkjetprinters gebruiken inkt, dit is heel duur om elke keer aan te schaffen. Kleurenlaserprinters daarentegen maken gebruik van een toner waar de verschillende kleuren poeder in zit. De afdruk wordt door licht op het papier geprojecteerd waarna er moet een statische elektriciteit de poeder in het geheel op het papier wordt gedrukt. Deze toners hebben een veel langere levensduur dan de inktcartridges, ook zijn ze een stuk goedkoper om aan te schaffen. Omdat je geen gebruik van inkt maakt blijft de afdruk ook altijd scherp, ik denk dat iedereen wel eens heeft meegemaakt dat er een druppel op een papier viel waardoor de inkt uitliep en onscherp werd. Bij een print van een laserprinter heb je dit niet.

De gebruikskosten liggen dus een stuk lager

Als je de gebruikskosten per pagina van een kleurenlaserprinter gaat afleggen tegen de kosten per pagina van een inkjetprinter, dan zal de kleurenlaserprinter een heel stuk goedkoper zijn in het gebruik. Als je een beetje gemiddeld gaat kijken naar om hoeveel prints je een inktcartridge en een toner moet vervangen zie je gelijk dat een toner veel langer mee gaat. Gemiddeld moet je een inktcartridge vervangen na 150 pagina’s geprint te hebben, terwijl een toner van een kleurenlaserprinter gemiddeld wel meer dan 5000 pagina’s kan uitprinten voor deze aan vervanging toe is. Natuurlijk kan dit aantal anders zijn als je bijvoorbeeld heel veel afbeeldingen uit print aangezien deze veel meer inkt en poeder nodig hebben.

Een kleurenlaserprinter is sneller

Een kleurenlaserprinter is veel sneller dan een inkjetprinter in het uitprinten van grote afdruktaken. Kleurenlaserprinters hebben misschien even nodig om op te warmen maar als het eenmaal zo ver is zijn ze wel tot 50% sneller in het uitprinten van een pagina dan een inkjetprinter. Kleurenlaserprinters hebben ook meestal een papierlade die een stuk groter is dan die van een inkjetprinter, waardoor je ze minder vaak hoeft bij te vullen. Dit maakt de kleurenlaserprinter ideaal voor bedrijven die vaak rapporten en dergelijke moeten uitprinten.